пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

Сторінка скорботи: «Відкрита рана нашої землі – Чорнобиль»

 

До Дня Чорнобильської  трагедії 


Цього року  минуло 38 років з дня найбільшої у світі техногенної катастрофи XX століття - аварії на Чорнобильській АЕС. За Міжнародною шкалою ядерних подій цій трагедії привласнений сьомий рівень небезпеки, що стало локальною катастрофою з глобальними наслідками.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

В цей день вшановуємо  - усіх людей,  які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, їх було близько 600 тисяч осіб. Це пожежники, експлуатаційний персонал ЧАЕС, військовослужбовці, будівельники, учені, медики.  У пам’яті українського народу назавжди залишиться подвиг і героїзм цих людей. 


Група ліквідаторів у захисних костюмах.




26 квітня 1986 року приблизно о 01:23  вибухнув четвертий реактор атомної станції у місті Чорнобиль. Інформацію про цей вибух керівництво колишнього СРСР від світу приховувало ще 2 дні.

На момент вибуху у реакторі було близько 200 т. урану. Внаслідок  аварії було зруйновано обшивку, через відсутність захисної оболонки у довкілля було викинуто 60 т. радіоактивних речовин на максимальну висоту – до 10 км . 10 днів на енергоблоці тривала пожежа . Цілком графіт перестав горіти лише 10 травня.

 Після вибуху утворилась радіоактивна хмара, яка накрила не лише Україну і сусідні країни але й  частину Югославії, Болгарії, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію (разом з Корсикою), Британію та острів Мен... 

 Жителі України і сусідніх країн, а це 8,5 мільйонів отримали в найближчі після аварії дні значні дози опромінення.

Радіоактивними речовинами забруднили багато земель України - 2293 міст і сіл, населення яких складало понад 2,6 мільйона людей. З  81 населеного пункту України до кінця літа 1986 року було евакуйовано 90 784 особи.

В цьому ж році з травня по грудень  над четвертим енергоблоком було зведено  бетонний саркофаг – об'єкт "Укриття".


Встановлення знаку: Заборонена зона



15 грудня 2000 року Чорнобильську атомну електростанцію повністю було зупинено.

В 2004 р. Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проєктування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага зруйнованого 4-го енергоблоку ЧАЕС. Побудований  саркофаг (об'єкт "Укриття" 1986р.) над четвертим енергоблоком поступово руйнувався, що могло призвести до дуже великих викидів. 

В 2012 р. почали спорудження нового безпечного конфайнменту (НБК), який має форму велетенської арки, що накрила старий об'єкт "Укриття". У вересені 2019 р. його офіційно завершено.  Дослідно-промислову експлуатацію першого пускового комплексу нового безпечного конфайнменту розпочато в липні 2020 р. Проєктний термін експлуатації НБК –  100 років.



Сьогодні в зоні відчуження, де через істотне забруднення довкілля заборонено оселятися людям. Тут існує близько 400 видів тварин, птахів і риб, налічується 1200 видів рослин.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар