четвер, 16 вересня 2021 р.

"Глибоким зором і пером, він слугував народові своєму…"



17 вересня відзначається 157 років від дня народження Михайла Коцюбинського - видатного українського письменника і культурного діяча.


    Кожний письменник творить власний світ. У створеному Коцюбинським світі панувало сонце. Недарма його називають Великим Сонцепоклонником. Його сонце щедро сіє промені і сьогодні. Вишуканість і інтелігентність творчості зробила Коцюбинського величнішим генієм української культури.

   Життя і діяльність Михайла Коцюбинського можна порівняти з кипучою, вічно живою гірською рікою. Творчий шлях письменника – це шлях невтомних шукань, сповнений прагнень правдиво відобразити дійсність. Коцюбинський був великим оптимістом, не втрачав віри в людей, у перемогу добра над злом, світла над темрявою..

   Коцюбинський був високоосвіченою людиною і дуже багато читав. Знав дев’ять мов – три слов’янські: українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку та циганську… На межі 19-20 ст. Михайло Коцюбинський залишився в українській літературі неперевершеним майстром слова, тонким стилістом, першим і найкращим імпресіоністом в українській літературі.

Немає коментарів:

Дописати коментар