пʼятниця, 21 січня 2022 р.

«Україна – неповторна, незалежна і соборна»

22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.


Свято Соборності – день єднання українських земель та утвердження їх неподільності, закріплене Актом злуки 22 січня 1919 р., набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках.


Після ухвалення Української Народної Республіки 17 листопада 1917 року, українці активно почали об’єднуватись — слідом за цим у Львові наступного року створили Українську Народну Раду, а 19 жовтня 1918 утворилась і ЗУНР.

Ці події створили передумови для об’єднання Наддніпрянської України і ЗУНР в єдину державу. Наприкінці 1918 року, у Фастові, представники обох держав підписали “Передвступний договір”.
Акт Злуки офіційно оголосили українцям 22 січня 1919 року на Софіївській площі. Однак, перше офіційне святкування відбулось аж через 20 років, у 1939 році, в м. Хусті — столиці тодішньої Карпатської України. На жаль, він так і залишався простою декларацією і скоро цю дату намагатимуться викорінити з історії вже Радянської України.




Після встановлення радянського режиму на українських землях, День Соборності припинили святкувати, а офіційні згадки про нього влада активно знищувала. Ті, хто згадував свято у газетах або на громадських заходах почали називали “контрреволюціонерами”.



У 1990 р. українці організували “живий ланцюг” між Києвом, Івано-Франківськом та Львовом. Масове дійство розпочиналося від Центрального народного дому, що у Франківську, і тягнулося аж до Софійської площі Києва. Відтоді ця подія стала символом свята. “Живий ланцюг” зібрав понад 3 млн українців, а ця подія стала однією з наймасовіших акцій у Центральній і Східній Європі.



День Соборності України офіційно почали відзначати з 1999 року після відповідного указу президента Л. Кучми. В цей період почали відновлювати “живі ланцюги”. Упродовж 2008 — 2011 роках у столиці цю традицію відтворювали на мосту Патона, об’єднуючи правий та лівий береги Дніпра.




Під час президентства В.Януковича, День Соборності і День Свободи були скасовані як окремі святкування. Натомість, Президент своїм указом 30 грудня 2011 року започаткував нове свято — День Соборності та Свободи України. Однак після його втечі Уряд відновив святкування обох свят.



Сьогодні День Соборності — знакове українське свято, яке символізує єдність. Вкрай важливо пам’ятати як важко вона здобувалась, особливо під час війни, яка й донині загрожує суверенітету держави.



В українській мові «соборність» означає всеєдність, цілісність, неподільність. Тож нехай цей урочистий день утвердить нас у єдності та патріотизмі, додасть кожному наснаги працювати задля блага нашої країни та добробуту наших людей.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар