середа, 20 квітня 2022 р.

Час народних традицій: "Великдень в кольорах та фарбах"

Великдень в кольорах та фарбах

Цієї неділі, 24 квітня, православні християни святкуватимуть Великдень.


Великдень — це найбільше свято в житті православної людини. Саме в цей день радують і люди, і природа. Однак за всім зовнішнім фарсом і не завжди щирою радістю ми забуваємо про глибокий сенс, який був закладений в святкування цього світлого свята. Христове Воскресіння, в першу чергу, пов’язано з вірою в спокутування страждань. Воскресіння Христа стало, свого роду, яскравим показником доброти. Народ знайшов надію на порятунок, прощення гріхів, зцілення і вічне життя в раю.



Великодні свята тривають цілий тиждень. Особливо виділяють кілька днів. Наприклад, четвер — чистий четвер, це день очищення від усіх бід, напастей та смерті. Раніше в цей день було заведено прибирати будинок, двір, та й зараз багато хто продовжує цю багатовікову традицію.



У Страсну п’ятницю вже активно починають готуватися до святкування Великодня, тому в п’ятницю печуть головну «страву» — паски. Паску ні в якому разі не можна їсти до того, як вона буде освячена, бо це є великий гріх. В цей день також прийнято повністю відмовлятися від їжі. Згідно з церковними канонами, саме в цей день ми можемо отримати прощення від усіх гріхів. Однак таке правило поширюється тільки на тих, хто дотримувався посту.



У суботу потрібно фарбувати яйця. Чому саме яйце є символом Великодня? Все дуже просто — в ньому зароджується життя. Фарбування яєць, за церковним повір’ям, пов’язане з Марією Магдалиною, яка прийшла до імператора Тиберія і піднесла йому в дар червоне яйце. При цьому вона сказала йому: «Христос Воскрес». Яйце символізувало зародження нового життя, а червоний колір, відповідно, кров Ісуса. Зараз яйця фарбують не тільки в червоний колір, використовуються практично всі кольори веселки. Крім того, на них наносять орнамент, такі яйця називають писанками.





В день свята Христового всі йдуть до церкви, де вітають один одного. На Великдень можна і потрібно вітатися і вітати всіх без винятку, навіть незнайомих людей. Зараз, звичайно, це багатьма сприймається як дещо незвичайна дія, що суперечить всім громадським нормам поведінки.


Великдень не дарма називають Світлим святом. В цей день має бути світлим все: і бажання, і думки, й справи. Тільки в цьому випадку весь наступний рік, до нового Великодня, у вас буде таким же світлим.


"Христос воскрес!"-десь пролунало,
І на душі святково стало.
Ось кошики із рушниками
Несуть до церкви із пасками
.



Святково свічки засвітились,
І всі частунки освятились.
"Христос воскрес"-лунають дзвони.
Хай зникнуть всякі перепони!



Хай у душі панує свято,
Хай успіхів буде багато!
Хай завжди і у всім щастить.
І хай Бог благословить!



Зі святом Великодня! Христос Воскрес! У цей світлий і урочистий день Пасхи бажаю вам добра, благополуччя і миру! Нехай ваше життя оновиться разом із приходом весни, а почуття світлої радості ніколи не покидає душу. Бажаю гармонії, великої любові, сімейного затишку і щастя!


Веселих свят! Христос Воскрес!





Немає коментарів:

Дописати коментар