четвер, 7 жовтня 2021 р.

Літературний портрет "І досі світить нам її зоря" До 135-и річчя від дня народження дитячої письменниці з Тернопільщини Іванни Блажкевич.

Іванна Блажкевич 

- відома українська дитяча письменниця, визначна культурно - громадська діячка,видатний педагог, оратор, організатор перших дитячих садочків, численних українських читалень (Просвіта), полум`яна публіцистка, фолькльорист та етнограф.



Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу пам’ять серед галичан. А надто серед жителів села Денисова на Козівщині, де Іванна Блажкевич жила, творила, займалася громадською діяльністю.
Іванна Омелянівна була українською патріоткою. Її завжди оточували кращі представники української інтелігенції, письменники, хоч сама мала родинне коріння серед польської шляхти.

Оглядаючись у наше духовне минуле, сьогодні ми знаходимо в ньому людей, які своїм життям-подвигом творили нинішній день, ознаменований українською державністю. Серед передових учителів початку ХХ століття, які сіяли зерна просвітницької науки, значне місце посідає постать Іванни Омелянівни Блажкевич. Протягом усього життя письменниця прагнула виховувати в кожного українця почуття господаря своєї землі. Її художня спадщина це не лише високий злет, жертовність боротьби, бажання волі, кращої долі, пам’ять про героїв. Це — світ селянської культури, де відкриваються поезія праці, ніжність і дбайливість опіки над усім живим.


У радянську добу, при житті письменниці, у республіканському видавництві «Веселка» побачили світ книжки «Подоляночка» і «Прилетів лелека», а після смерті — «Чи є в світі що світліше?» та «Ластівочка». У незалежній Україні лише завдяки старанням її учня Володимира Хоми та правнучки Ірини Рутило приватно в Тернополі невеликими тиражами вийшли друком «Драматичні твори для дітей», «Народні пісні з-над Стрипи у записах Іванни Блажкевич», збірки «У дитячому садочку», «Щаслива рука», «Діточий садок на селі в часі літніх робіт», «Оповідання», з ініціативи В. Дерія — пісенник «Ластівочка». До 125-річчя від дня народження української патріотки з’явилися книжки В. Вознюка «Іванна Блажкевич — духовна донька Ольги Кобилянської» та Б. Савака «Проводирі у країну дитинства» (про лауреатів літературно-мистецької премії імені письменниці-землячки).

Немає коментарів:

Дописати коментар