вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Година мужності «Козацька слава України»

День українського козацтва

Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога.

Згідно з переказами та легендами саме на Покрову вони вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї, не мали, та інших козаків, що за різними причинами залишалися у своїх куренях.
Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступили у походи. З’явився навіть особливий тип ікони – «Козацька Покрова», на якій зображували козаків та їхніх старшин під розпростертим покровом Богородиці. У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога.

                               

Козак – це вільна людина, незалежний озброєний воїн. Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Від самого початку козаками ставали виключно вільні люди, які вирішили все своє життя присвятити захисту України від ворогів.




Козаки особливо шанували свято Богородиці-Покрови – своєї заступниці
Саме на свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, на козацькій раді січовики щороку обирали собі кошового отамана. За звичаєм, він мав двічі відмовитися від честі очолити «шановане товариство». Погоджувався після третьої пропозиції, цим самим підкреслюючи, що йде на це не з власної волі, а на прохання козаків. Новообраний кошовий дякував своїм побратимам за честь їх очолювати й кланявся на чотири боки



.


На Покрову молилися за воїнів, які перебували у походах, захищаючи рідну землю, обирали козацьких отаманів. До нас дійшли перекази про те, як після зруйнування Запорозької Січі у 1775 році козаки, що пішли з рідних місць за Дунай, взяли із собою як найбільшу цінність ікону Покрови Пресвятої Богородиці.
Козак в українській культурі – звитяжний воїн, котрий служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.
До дня вшанування Дня Козацької слави бібліотека - філія № 7 для дорослих підготувала відеопрезентацію літератури, приуроченої козакам і їх звитязі.





Ти – козак! Ти – вояк!
Не здолати тебе ніяк!
Хай з тобою – милість Божа,
І Покрова допоможе!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар