понеділок, 15 липня 2024 р.

Історичний екскурс: «І є держава Україна, і є її нескорений народ»

 «Україна починається з тебе!»/ до Дня Державності   


15 липня  українці  відзначають державне свято – День Української Державності.  Свято встановлено Указом Президента України від 24 серпня 2021 року, який був підписаний під час урочистостей до Дня Незалежності. 31 травня 2022 року Верховна рада ухвалила відповідний закон, який встановлює День державності України  святковим днем.  Це свято припадає на день, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Київської Русі. 

Не випадково було обрано  дату святкування. Адже, українське державотворення має понад тисячолітню традицію  і сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ.

Князювання Володимира Великого (980-1015) справедливо вважається початком розквіту Київської Русі. Це був один з  найяскравіших політичних діячів європейського маштабу.

Київська Русь перетворилася за Володимира в найбільшу європейську державу, яка простягалася від Карпат до Волги, від Балтики до Чорного й Азовських  морів. Для посилення великокнязівської влади Володимир провів своєрідну адміністративну реформу. Своєю реформою він остаточно ліквідував племінну автономію, в ряді випадків усунув від політичної влади місцеві династії. Держава була поділена на землі-уділи довкола великих міст. На чолі земель були поставлені сини великого князя або довірені особи – посадники з його найближчого оточення. Важливі зміни відбулися і у військовій справі. Володимир відмовився від опори на племінні військові формування. Він роздавав земельні уділи з правом експлуатації місцевого населення вихідцям з інших, часом віддалених земель, зобов’язуючи при цьому нести військову службу та забезпечувати оборону держави. 

Одним із найважливіших заходів, проведених Володимиром 988 р., було проголошення християнства державною релігією. Введення нової віри зміцнило міжнародний авторитет Київської Русі, вивело її в число передових європейських країн, сприяло розширенню економічних і культурних зв’язків з багатьма народами, стимулювало розвиток писемності, літератури, архітектури і мистецтва.

Саме в Київській Русі було
закладено фундамент державницьких традицій українців. Спадком Русі є і
 наш давній символ - герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Традиції Київської Русі у розбудові зорієнтованого на Європу культурно-релігійного простору продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Протягом багатьох століть наш народ боровся за свободу і незалежність. Сучасні захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА.



 І сьогодні  Збройні сили України, стримуючи російського агресора, знову  відстоюють наше право на існування у вільній і сильній державі, право на власні історію та ідентичність.



Немає коментарів:

Дописати коментар