пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Історичний путівник: «Конституція України історія створення»

 

28 червня в Україні відзначається День Конституції  — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції:

                Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України.

У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Народні обранці працювали усю ніч, загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися дві третини депутатського корпусу -  315 парламентарів. У документі визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі України.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.



До цієї дати в бібліотеці пройшов історичний путівник: «Конституція України - історія створення». 


Читачі переглянули відео ролик, розгадували кросворд, відповідали на питання, говорили про права і обов`язки людини.


Майстер-клас: "Мрії про щасливе дитинство"

 (до Дня Конституції)



понеділок, 24 червня 2024 р.

Народознавча подорож: "На Івана, на Купала квітка щастя розквітала"


На Йвана Купала

Рано сонце грало –

На добрії роки,

На теплії роси,

На жито-пшеницю.

 Івана Купала – одне з найдавніших і найпоетичніших свят давніх слов’ян, що відбувалося у ніч з 23 на 24 червня; Іванів день, який припадав на час літнього сонцестояння, присвячувався Сонцю, Купайлу (Купалу), що вважався богом родючості, врожайного літа, лікарських рослин та добробуту.

Бібліотечні посиденьки: "Свіжа преса - з друку в руки"

пʼятниця, 21 червня 2024 р.

Інформ-дайджест: «Медіаграмотність – ключова навичка: як її набути в Україні?»

 

Що таке медіаграмотність? Це здатність розуміти, аналізувати, оцінювати інформацію, яка до нас приходить через різні медіаканали. Сьогодні ми живемо у світі, де інформація поширюється з надзвичайною швидкістю, медіаграмотність стає ключовою якістю, що допомагає людям приймати слушні рішення та уникати поширення дезинформації.

Сьогодні ми, читачі  книгозбірні з допомогою Олександра Глухова (нашого читача, студента ЗУНУ) розбиралися, що таке медіаграмотність, чому це важлива навичка та які основні аспекти вона містить.

 

понеділок, 17 червня 2024 р.

Уроки-екскурси: "ЧИТАЙмер запущено!"

 


«Людина, для якої книжка вже у дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчуває себе обділеною, збіднілою і спустошеною» (В. Сухомлинський)

#Читаємо_пізнаємо_відпочиваємо





пʼятниця, 14 червня 2024 р.

середа, 12 червня 2024 р.

День нової книги: "Новому часу - нові книги"

 11.06.2024

/В рамках міні- проєкту: "Бібліоекспрес"

Кожне нове надходження до книгозбірні - це завжди приємна подія для читача, це таємниче знайомство, яке приносить ні з чим  незрівнянну насолоду.

У нашій бібліотеці відбувся День нової книги: «Новому часу- нові книги». Протягом дня бібліотекарі інформували читачів про нові надходження літератури українських і зарубіжних письменників. Користувачі ознайомились з книжковою  виставкою «На хвилях книжкових новинок», мали можливість відкрити для себе нові імена і підібрати книги за своїми уподобаннями.

понеділок, 10 червня 2024 р.

Презентація творчості Лесі Любарської: «Рядки із серця проростають»

 /до ювілею від дня народження української поетеси Л. Любарської/

Мій день

Я народилася в червневий день,

Коли цвіли троянди та іриси.

Дзвіночки дзеленьчали: дзень

                                           -дзелень

І шелестіли трави шовковисті.

Пожовклий мох окутав старий

                                      пень,

Похнюпилися мальва і калина.

Лише дзвіночки: дзень – дзелень

                                     -дзелень,

Ніби просили дощику краплину.

Мене несли на крилах журавлі

У чистім небі вранці – спозаранку.

Я сили набиралась у землі,

Омитої росою на світанку.

Може тому так прагну висоти

У совісті, у щирості й любові.

Я хочу чистим зерням прорости

У кожнім серці і у кожнім слові.

                              Л. Любарська

понеділок, 3 червня 2024 р.

Правовий інформер: «Закон захищає дитинство» і майстер – клас: «Квітка мрій»

( до Міжнародного дня захисту дітей)

 /в рамках програми"Правова освіта"/

Кожного року в перший день літа у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Мета  свята привернути увагу суспільства до проблем дотримання прав дітей — зокрема їхнього права на життя, щасливе дитинство, освіту, відпочинок, свободу думки. Воно співзвучне з радісним дитячим сміхом, родинними подорожами, розвагами.  

Офіційно Міжнародний день захисту дітей був заснований в листопаді 1949 року в Парижі під час засідання Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, адже у          повоєнні часи особливо гостро поставало питання збереження здоров’я та благополуччя дітей. А вже 1950-го року 1 червня це свято відзначали у 51 країні світу. 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей — саме тоді було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку. В Україні цей день відзначається із 1998 року.

Сьогодні для України ця дата має особливе значення, адже дитинство багатьох маленьких українців зруйновано війною, яка змусила їх швидко подорослішати.  І вже третій рік  це свято відзначається в умовах воєнного стану. Нинішній День захисту дітей – це нагадування суспільству і міжнародній спільноті про необхідність боронити не лише права, а й саме життя українських дітей, забезпечити їм щасливе дитинство під мирним сонячним небом. Пам’ятати, що саме в дітях продовження роду людського й здійснення їх мрій, сподівань на краще.