понеділок, 3 червня 2024 р.

Правовий інформер: «Закон захищає дитинство» і майстер – клас: «Квітка мрій»

( до Міжнародного дня захисту дітей)

 /в рамках програми"Правова освіта"/

Кожного року в перший день літа у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Мета  свята привернути увагу суспільства до проблем дотримання прав дітей — зокрема їхнього права на життя, щасливе дитинство, освіту, відпочинок, свободу думки. Воно співзвучне з радісним дитячим сміхом, родинними подорожами, розвагами.  

Офіційно Міжнародний день захисту дітей був заснований в листопаді 1949 року в Парижі під час засідання Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, адже у          повоєнні часи особливо гостро поставало питання збереження здоров’я та благополуччя дітей. А вже 1950-го року 1 червня це свято відзначали у 51 країні світу. 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей — саме тоді було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку. В Україні цей день відзначається із 1998 року.

Сьогодні для України ця дата має особливе значення, адже дитинство багатьох маленьких українців зруйновано війною, яка змусила їх швидко подорослішати.  І вже третій рік  це свято відзначається в умовах воєнного стану. Нинішній День захисту дітей – це нагадування суспільству і міжнародній спільноті про необхідність боронити не лише права, а й саме життя українських дітей, забезпечити їм щасливе дитинство під мирним сонячним небом. Пам’ятати, що саме в дітях продовження роду людського й здійснення їх мрій, сподівань на краще.





























Немає коментарів:

Дописати коментар