пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Екскурс в літературну спадщину: "Свято Франкового слова"


 

Іван Франко (27.08.1856-28.05.1916) - геніальний син українського народу, що залишив по собі безсмертну художню і наукову спадщину.

«Життя, - говорив Франко, - мені всміхалось, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце».


Народився Іван Франко 27 серпня 1856 року на Львівщині. Рано став сиротою і проживав у тітки. З малечку цікавився книжками, мовами, науками. 


У його домашній бібліотеці було 12 000 книг, він знав дев'ятнадцять мов, його навіть номінували на Нобелівську премію, та ще до нагородження Іван Франко відійшов у засвіти. Був і неабияким модником. Це він започаткував моду носити вишиванки під жакет. Через проукраїнську громадську позицію тричі був ув‘язнений, що погано вплинуло на його здоров‘я і в деякій мірі на подальше життя. Іван Франко був заручений з Ольгою Рашкевич. Через безпідставне ув‘язнення її батько заборонив вийти заміж за нього.


 Згодом Іван одружився з киянкою Ольгою Хоружинською, у них народилось четверо діток, та шлюб не можна було назвати щасливим. 


Найбільшою любов‘ю поета, зітканою з найніжніших людських почуттів, була любов до дітей. Він вмів не тільки ніколи не заваджати дітворі своєю присутністю, а й непомітно входити в їхні ігри, брати жваву участь у них.  Були у Івана Франка і різні хоббі. Разом з дітьми вони часто випікали різні смаколи, у них навіть був свій традиційний іменний пиріг. Любив поет рибалити, сам робив снасті, пишався тим, що ловив рибу голими руками, як ведмідь.


За своє коротке життя письменник написав - 6 000 текстів, 50 виданих томів праць і ще багато неопублікованих творів.

Його твори великими тиражами розходяться серед читачів різного віку, різних занять, різних держав.

Мистецький арт майданчик: «Незалежна і єдина, будь навіки, Україна»

«Незалежна і єдина, будь навіки, Україна».  Під такою назвою в бібліотеці 26 серпня пройшов мистецький арт майданчик до Дня Незалежності України. Дорослі і діти відповідали на питання вікторини, розмальовували мапу української землі державними і народними символами.



А ще була приємна несподіванка - до нас завітали наші читачі Дмитро і Марина. З початку вторгнення окупантів на рідну країну Дмитро пішов  добровольцем на фронт і зараз захищає державний суверенітет і цілісність України.

Боже бережи його і усіх наших воїнів-захисників.

Майстер-клас: «З неба і сонця наш прапор ясний».

 


22 серпня до Дня Державного прапора у бібліотеці пройшов майстер-клас під назвою «З неба і сонця наш прапор ясний».


 Читачі виготовляли патріотичні листівки.

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Історичний хроноскоп: "Миті історії української незалежності"

 

16 червня 1990 року Верховна Рада прийняла документ надзвичайного історичного значення. Назва цього документа - Декларація про державний суверенітет України.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України урочисто проголосила Акт про незалежність України.


 Територія держави була проголошена єдиною та неподільною; на території України мають чинність виключно Конституція та закони України.

1 грудня 1991 року було проведено всеукраїнський референдум, який підтвердив добровільний історичний вибір українського народу ( за проголошення незалежності держави віддали свої голоси понад 90 % населення України).  Цей день по праву можна вважати днем народження Держави. Українська нація існує вже багато століть, та незалежна українська держава виникла  в 1991 році.

1 грудня 1991 року відбулися ще й вибори Президента України. Оскільки держава була проголошена незалежною, було створено нову систему державного управління, власні Збройні Сили, різноманітні органи безпеки та правопорядку.Окрім цього , відбулися значні зміни в духовному житті держави, зокрема зріс рівень політичних свобод громадян, було скасовано будь-які обмеження в розвитку як української культури, так і культур інших народів, що проживають на території нашої держави. Як рівна серед рівних увійшла Україна до світового спів товариства, а в 1994 році була включена до складу Ради Європи.Наша країна отримала унікальний шанс на певному етапі свого існування зробити вибір свого подальшого поступу.

Сьогодні український народ гідно вшановує цей день, День Незалежності України.

четвер, 22 серпня 2024 р.

Інформ-хвилина: "Прапор свій здіймаємо гордо"

До Дня Державного прапора України
 


 Починаючи з 2004 року, щорічно 23 серпня в Україні вшановують один з трьох  державних символів – синьо-жовтий стяг. Це  національний символ нашої української ідентичності, символ боротьби за волю.

28 січня 1992 року Верховною Радою України було затверджено Державний Прапор. Він є символом суверенітету України, неодмінним атрибутом державних, політичних і громадських заходів.

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Година історії: "За волю і славу України"


 до 110-річчя з часу створення Легіону УСС

Легіон українських січових стрільців (Легіон УСС)— український добровольчий військовий підрозділ у складі австрійської армії в роки Першої світової війни.

Вони були першими українськими частинами Австро-Угорщини, відібраними за національною ознакою, вплинули на створення військового словництва, термінології, пісні і музики, фольклору.


(Кокарда підрозділу)

четвер, 1 серпня 2024 р.

Книжкова-мандрівка: "Вулицями та майданами рідного Тернополя"


             До Дня Тернополя

 у нашій бібліотеці з 1 по 20 серпня

 діє книжкова виставка:

 «Вулицями та майданами рідного Тернополя».


Запрошуємо читачів відвідати нашу бібліотеку.


 


 

Дякуємо нашим читачам, що долучаються до бібліотечного проекту «Історія однієї батерейки» і Всеукраїнської акції «Ворогам - кришка».