четвер, 22 серпня 2024 р.

Інформ-хвилина: "Прапор свій здіймаємо гордо"

До Дня Державного прапора України
 


 Починаючи з 2004 року, щорічно 23 серпня в Україні вшановують один з трьох  державних символів – синьо-жовтий стяг. Це  національний символ нашої української ідентичності, символ боротьби за волю.

28 січня 1992 року Верховною Радою України було затверджено Державний Прапор. Він є символом суверенітету України, неодмінним атрибутом державних, політичних і громадських заходів.


Цікаві факти про український прапор:

-          Конституцією України визначено колір Державного Прапора: дві однакові горизонтальні смуги, одна - синього кольору, інша - жовтого. Але в 1918 р. Центральна рада на чолі з М. Грушевським затвердила жовто-синій прапор.

-          Золотий, жовтий колір українського прапора символізує Творця, Бога-батька і взагалі – Вищу Духовність. Синій – це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець, наділив свої творіння. 

Саме таку, золотаву –блакитну символіку і принесли колись трипільці за часів грандіозного переселення народів з Північного Причорномор’я за три тисячоліття до н. е.


Про те, що поєднання синьо-жовтих кольорів властиве Україні, свідчить той факт, що Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів ( перша згадка 1256р.), подарував його жителям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі.

Жовтий (золотий)  і синій кольори використовували на гербі Руського королівства XIVст. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу.

- У 18 ст. козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою.

- У 1848 р. українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор.

- Під жовто-синім прапором йшли у бій українські юнаки під Крутами.

- 22 січня 1973-го в Чорткові на Тернопільщині Володимир Мармус із вісьмома товаришами вивісив 4 національні прапори.

26 квітня 1989-го у Львові під українським прапором відбувся мітинг пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, а 22 травня того ж року – Шевченківське свято в Києві. 23 березня 1990 року він з’явився над Тернопільською міськрадою; 3 квітня – над Львівською ратушею; 24 липня – урочисто піднятий над Київською міською радою.

- 4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, ВРУ офіційно затвердила його Державним Прапором України.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар