пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Історичний хроноскоп: "Миті історії української незалежності"

 

16 червня 1990 року Верховна Рада прийняла документ надзвичайного історичного значення. Назва цього документа - Декларація про державний суверенітет України.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України урочисто проголосила Акт про незалежність України.


 Територія держави була проголошена єдиною та неподільною; на території України мають чинність виключно Конституція та закони України.

1 грудня 1991 року було проведено всеукраїнський референдум, який підтвердив добровільний історичний вибір українського народу ( за проголошення незалежності держави віддали свої голоси понад 90 % населення України).  Цей день по праву можна вважати днем народження Держави. Українська нація існує вже багато століть, та незалежна українська держава виникла  в 1991 році.

1 грудня 1991 року відбулися ще й вибори Президента України. Оскільки держава була проголошена незалежною, було створено нову систему державного управління, власні Збройні Сили, різноманітні органи безпеки та правопорядку.Окрім цього , відбулися значні зміни в духовному житті держави, зокрема зріс рівень політичних свобод громадян, було скасовано будь-які обмеження в розвитку як української культури, так і культур інших народів, що проживають на території нашої держави. Як рівна серед рівних увійшла Україна до світового спів товариства, а в 1994 році була включена до складу Ради Європи.Наша країна отримала унікальний шанс на певному етапі свого існування зробити вибір свого подальшого поступу.

Сьогодні український народ гідно вшановує цей день, День Незалежності України.

Немає коментарів:

Дописати коментар